tel tel tel
Kur'an-ı Kerim'den
Ey Resulüm! (Biz Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.
(Enbiya, 21/107)
Hadîs-i Şeriflerden
Namazı benden gördüğünüz şekilde kılınız.
(Buhari, Ahâd 1)
Dualardan
Ellah sizlerden ebedî razı olsun, âmîn. Ve sizi, hizmet-i imaniye ve Kur'aniyede muvaffak eylesin, âmîn.
(Kastamonu Lahikası)
Vecîze
Bir kalb ve vicdan, fezâil-i İslâmiye ile mütezeyyin olmazsa, ondan hakikî hamiyet ve sadakat ve adalet beklenilmez.
Münâzarât

FAZİLETLİ GECELER VE GÜNLER

10.03.2021

 

اعلم أن الليالي المخصوصة بمزيد الفضل التي يتأكد فيها استحباب الإحياء في السنة خمس عشرة ليلة لا ينبغي أن يغفل المريد عنها فإنها مواسم الخيرات ومظان التجارات ومتى غفل التاجر عن المواسم لم يربح ومتى غفل المريد عن فضائل الأوقات لم ينجح فستة من هذه الليالي في شهر رمضان خمس في أوتار العشر الأخير إذ فيها يطلب ليلة القدر وليلة سبع عشرة من رمضان فهي ليلة صبيحتها يوم الفرقان يوم التقى الجمعان فيه كانت وقعة بدر وقال ابن الزبير رحمه الله هي ليلة القدر وأما التسع الأخر فأول ليلة من المحرم وليلة عاشوراء وأول ليلة من رجب وليلة النصف منه وليلة سبع وعشرين منه وهي ليلة المعراج وفيها صلاة مأثورة فقد قال صلى الله عليه وسلم للعامل في هذه الليلة حسنات مائة سنة  فمن صلى في هذه الليلة اثنتي عشرة ركعة يقرأ في كل ركعة فاتحة الكتاب وسورة من القرآن ويتشهد في كل ركعتين ويسلم في آخرهن ثم يقول سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلَا إِلَهَ إِلَّا الله والله أكبر مائة مرة ثم يستغفر الله مائة مرة ويصلي على النبي صلى الله عليه وسلم مائة مرة ويدعو لنفسه بما شاء من أمر دنياه وآخرته ويصبح صائماً فإن الله يستجيب دعاءه كله إلا أن يدعو في معصية وليلة النصف من شعبان ففيها مائة ركعة يقرأ في كل ركعة بعد الفاتحة سورة الإخلاص عشر مرات كانوا لا يتركونها كما أوردناه في صلاة التطوع وليلة عرفة وليلتا العيدين قال صلى الله عليه وسلم من أحيا ليلتي العيدين لم يمت قلبه يوم تموت القلوب  وأما الأيام الفاضلة فتسعة عشر يستحب مواصلة الأوراد فيها يوم عرفة ويوم عاشوراء ويوم سبعة وعشرين من رجب له شرف عظيم روى أبو هريرة أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال من صام يوم سبع وعشرين من رجب كتب الله له صيام ستين شهراً  وهو اليوم الذي أهبط الله فيه جبرائيل عليه السلام على محمد صلى الله عليه وسلم بالرسالة ويوم سبعة عشر من رمضان وهو يوم وقعة بدر ويوم النصف من شعبان ويوم الجمعة ويوما العيدين والأيام المعلومات وهي عشر من ذي الحجة والأيام المعدودات وهي أيام التشريق وقد روى أنس عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أنه قال إذا سلم يوم الجمعة سلمت الأيام وإذا سلم شهر رمضان سلمت السنة وقال بعض العلماء من أخذه مهناة في الأيام الخمسة في الدنيا لم ينل مهناة في الآخرة وأراد به العيدين والجمعة وعرفة وعاشوراء ومن فواضل الأيام في الأسبوع يوم الخميس والاثنين ترفع فيهما الأعمال إلى الله تعالى وقد ذكرنا فضائل الأشهر والأيام للصيام في كتاب الصوم فلا حاجة إلى الإعادة والله أعلم وصلى الله على كل عبد مصطفى من كل العالمين

Arabça Metnin Meâli:

FAZİLETLİ GECELER

Fazla faziletle donatılmış ve ihyâ edilmesi daha güzel ve faydalı olan geceler, bütün senede on beş gecedir. Ellah'ın rızasını ve cemâlini arayan bir müridin bu gecelerden gâfil olması güzel bir hareket değildir. Çünkü bu geceler, hayırların mevsimi ve ticaretlerin de tanzim edildiği zamandır. Tâcir bir kimse, mevsimlerin değerlendirmesinden gâfil olduğu zaman, kâr edemeyeceği gibi, Ellah'ın rızasını ve cemâlini arayan bir mürid de vakitlerin faziletlerinden gâfil bulunduğu zaman zaferi elde edemez.

Bu gecelerin altısı Ramazan ayındadır. Beşi, son on günün tek gecelerindedir. Zira son on günün tek gecelerinde Kadir Gecesi aranmalıdır. Altıncı faziletli gece ise, Ramazan-ı Şerif’in on yedinci gecesidir. Bu gece öyle bir gecedir ki; sabahında Kur'an inmiş ve iki ordu karşı karşıya gelmiştir. Bedir muharebesi de bugün de olmuştur. Abdullah b. Zübeyr (ra), Ramazan ayının on yedinci gecesinin Kadir Gecesi olduğunu söylemiştir.

Faziletli gecelerden olan diğer dokuz geceye gelince; onları da şöyle sıralayabiliriz:

a. Muharrem ayının birinci gecesi

b. Aşure gecesi (Muharrem ayının onuncu gecesi)

c. Receb ayının birinci gecesi

d. Receb ayının on beşinci gecesi

e. Receb ayının yirmi yedinci gecesi -ki bu gece mi'rac gecesidir ve bu gecede kılınması gereken bir namaz rivayet edilmiştir. (Bu namaz, on iki rek'attır. Her iki rek'atta bir oturulup tahiyyat okunur, ancak selam verilmez. Sadece on ikinci rek'atın sonunda selam verilir. Dileyen iki rek'atta bir selam vererek de toplam on iki rek'at namaz kılabilir.)  Nitekim Resul-i Ekrem (sav) şöyle buyurmuştur:

“Bu gece ibâdet edene yüz senenin sevabı vardır. Bu bakımdan bu gecede on iki rek'at namaz kılıp her rek'atında Fâtiha Sûresi ile Kur'an'ın diğer bir sûresini okuyup iki rek'atte teşehhüdde oturup sonunda selâm veren bir kimse, daha sonra سُبْحَانَ اللّٰهِ وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ وَلَا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ  وَاللّٰهُ أَكْبَرُ “Ellah, her türlü eksiklikten münezzehtir. Hamd Ellah'a, mahsustur. Ellah'tan başka ilah yoktur ve Ellah, her şeyden yücedir” duâsını yüz defa, yüz defa istiğfar, yüz defa da salâvat-ı şerife okuyup kendisi için dünya ve âhiret işlerinden dileğini istemelidir. O gün oruçlu olarak sabahlarsa, Ellah Teâlâ bütün dûasını kabûl eder. Meğer ki mâsiyet (günah) için duâ eyleye...”[1]

f. Şabanın on beşinci gecesi. Bu gecede yüz rek'at namaz vardır. Her bir rek'atın Fatihasından sonra on İhlâs-ı Şerif okumalıdır. Selef-i Sâlihîn, -nâfile namazların bahsinde söylediğimiz gibi- bu namazı terketmezlerdi.

g. Arefe gecesi

h. Ramazan Bayramı gecesi

i. Kurban Bayramı gecesi. Resul-i Ekrem (sav) şöyle buyurmuştur:

“İki bayram gecesini ibâdetle ihyâ eden herhangi bir kimsenin kalbi, kalplerin öldüğü günde ölmez.”[2]

FAZİLETLİ GÜNLER

Faziletli günlere gelince; onlar, on dokuz gündür. O günlerde virdlere aralık vermeksizin devam etmek müstehabdır. O günler şunlardır:

1. Arefe günü

2. Aşûre günü

3. Receb ayının yirmi yedinci günü. Bugünün büyük bir şerefi vardır. Ebu Hüreyre (ra), Resûlullah (sav)’in şöyle buyurduğunu rivayet eder:

“Her kim, Receb ayının yirmi yedinci gününde oruç tutarsa, Ellah (cc), o kimseye altmış ay oruç tutmuş gibi sevap yazar.”[3]

Bugün, Cebrâil'in Hazret-i Muhammed (sav)'e peygamberlik getirdiği gündür.

4.Ramazanın on yedinci günü ki bu gün, Bedir savaşının olduğu gündür.

5. Şaban ayının on beşinci günü

6. Cuma günü

7. Ramazan bayramı

8. Kurban bayramı günleri

9. Zilhicce'nin 'el-Eyyâmu’l-Ma'lûmât' diye anılan on günü ve el-Eyyâmu’l-Ma'dûdât' diye anılan teşrik günleri

Enes (ra) Resulullah (sav)’den şöyle rivayet eder:

“Cuma günü sağlam geçerse, haftanın diğer günleri de sağlam geçer. Ramazan ayı sağlam geçtiği zaman, bütün sene sağlam geçer.”

Âlimlerden biri, “Kim dünyada bu beş günde (ciddî bir çalışmaya sarılıp) zahmetler çekerse, o kimse âhiret gününde herhangi bir zahmete uğramaz.” demiştir. Beş günden şu günler kasdedilmektedir: İki bayram, cuma, arefe ve aşûre günleri.

Haftanın faziletli günleri, perşembe ile pazartesi günüdür. Bu iki günde ameller Ellah'ın huzuruna arzedilir. Biz, Kitabu Esrari’s-Savm (Orucun Sırları) bölümünde oruç tutulacak faziletli ayları ve günleri belirtmiştik. Bu nedenle bir daha tekrara gerek bulunmamaktadır. Ellahu A'lem!

Hazret-i Muhammed (sav)'e, âline, ashabına ve tüm salih kullara salât ve selâm olsun![4]

 


[1] Ebu Musa el-Medenî

[2] Sünen İbn Mâce

[3] Ebu Musa el-Medenî

[4] İhyâu Ulûmi’d-Dîn

 

Bu yazi 3198 defa gösterilmiştir.

Yorum yapabilirsiniz :

İsim
Eposta ( Sitede görünmeyecek )
Yorum
Doğrulama Kodu
Gönder

Yorumlar :

Henüz yorum yapılmamış.

Muhammed Doğan'ın (Molla Muhammed el-Mûşî el-Kersî) beyanatları Nurmend.com sitesinden başka bir platformda yayınlanmamaktadır. © 2014-2023 | Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Nurmend - Şerhmend
0.093 sn. deSen
↑ Yukarı