Hazret-i Peygamber (asm) âilesine zekât ve sadakalar harâmdır. Çünkü, zekâtlar, insanların mallarının kirleridir. Hazret-i Peygamberin (asm) âilesine Beytü’l-maldaki ganîmetlerin beşte birinin beşte birinden yetecek kadar harcama yapılır. Bunun dayandığı delîl, Hazret-i Peygamber (sav)’in şu hadîsidir:
“Bu sadakalar, ancak insanların kirleridir. Muhammed’e ve Muhammed’in âilesine helâl değildir.” (Hadîsi Müslim rivâyet etmiştir.)
“Hanefî ve Hanbelîlere göre, kendilerine zekât ve sadaka harâm olan Hâşimoğulları şunlardır: Abbâsoğulları, Alioğulları, Ca’feroğulları, Âkiloğulları, Hâris b. AbdilMuttaliboğulları. Dayandığı delîl, daha önce geçen hadîsin umûmî oluşudur.
“Şafıìler, Hâşimoğulları ve Muttaliboğulları hakkında aynı hükmü vermişlerdir. Bunların dayandığı delîl şu hadîs-i şerîftir: ‘Haşımoğulları ile Muttaliboğulları aynı şeydir.’ Hazret-i Peygamber (asm) bu sözü söylerken parmaklarını birbirine geçirdi.
“Mâlikîlere göre: Peygamber âilesi sâdece Hâşimoğullarıdır. Muttaliboğulları Hâşim’in kardeşi oğullarıdır. Bunlar Ehl-i Beyt’ten değillerdir. Meşhûr olan görüşe göre, onlara zekât verilebilir.
“Ebû Hanîfe ve Mâlikîlerden ve Şafıìlerin ba’zılarından nakledildiğine göre; Peygamberin yakınları Beytü’l-maldeki hisselerinden mahrûm edildikleri zamân, Hâşimoğullarına zekât verilmesini câiz görmüşlerdir. Bunun sebebi, Hâşimoğullarının perîşân olmalarına engel olmak, ihtiyâclarını karşılamaktır. Mâlikîlerden Düsukí’nin de dediği gibi; böyle zamânlarda onlara zekât vermek, başkalarına vermekten daha fazîletlidir. Birçok âlime göre, nâfile sadakalar Hâşimoğullarına helâldir.” (Tafsîlâtlı bilgi: Mesârifü’z-Zekât, 10. Fasıl)
İsim | |
Eposta ( Sitede görünmeyecek ) | |
Yorum | |
Doğrulama Kodu | ![]() |
Gönder |