tel tel tel
Kur'an-ı Kerim'den
Ellahu Teala kıyamet gününde; (‘Dünyada kaç yıl kaldınız?’ diye sorar. Onlar derler ki: ‘Bir gün veya bir günden daha az kaldık. İşte sayanlara sor!’ Ellahu Teala buyurur ki: ‘Sadece az bir süre kaldınız. Keşke siz, bunu bilmiş olsaydınız!’)
(Mu’minun, 23/112-114)
Hadîs-i Şeriflerden
Bir kimse darda kalmış bir borçluya mühlet verirse veya borcunun bir kısmını ya da tamamını bağışlarsa, Ellah o kişiyi gölgesinden başka gölge bulunmayan kıyamet gününde Arşının gölgesinde gölgelendirir.
(Tirmizi, Büyu, 67)
Dualardan
Ya İlâhî! Bizleri ve bütün ehl-i imanı belalardan, borçlardan, musîbetlerden, hastalıklardan, şerlerden ve şerlilerin şerlerinden muhafaza buyur. Beldemizi ve sair bilad-i müslimîni her türlü afât-ı arziye ve semâviyeden koru.
(Hacı Hulusi Bey)
Vecîze
Yüzer milyon başların feda oldukları bir kudsî hakikata, başımız dahi feda olsun.
Lem'alar

Aşırı yoğunluktan dolayı sorulara şu anda cevap veremiyoruz. Bu arada lütfen takipte olun.

    ← Sorulara Dön

    Şirk nedir? Kur'ân-ı Kerîm'de yahûdî hıristiyanlardan “ehl-i kitâb” diye basedildiği halde Niçin “müşrik” sayılırlar?
    25.12.2014 21:08 Ahmet Sonmez 7083 defa gösterilmiştir.

    Teşrî‘ hakkı yalnız Elláh’a mahsús ve helâl ve harâmı ta‘yîn etmek yetkisi sâdece O’na áid iken, Yahûdî ve Hıristiyanların ahbâr ve ruhbânları helâl ve harâmları kendileri tesbît etmeleri sebebiyle Elláh’a Rab isminde şerîk olmuşlardır; onlara tâbi‘ olanlar da o ahbâr ve ruhbânların helâl kıldıklarını helâl, harâm kıldıklarını da harâm kabûl edip inanmakla müşrik olmuşlardır. Cenâb-ı Hak, onların bu şirklerini şöyle beyân etmektedir:

    اتَّخَذُواْ أَحْبَارَهُمْ وَرُهْبَانَهُمْ أَرْبَابًا مِّن دُونِ اللّهِ وَالْمَسِيحَ ابْنَ مَرْيَمَ وَمَا أُمِرُواْ إِلاَّ لِيَعْبُدُواْ إِلَهًا وَاحِدًا لاَّ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ سُبْحَانَهُ عَمَّا يُشْرِكُونَ

    “Yahûdîler; Elláh’ı bırakıp háhámlarını, Hıristiyanlar da râhiblerini ve Meryem oğlu Ísâ’yı rablar edindiler. Hâlbuki, onlara tek İlâh’a ibâdet ve kulluk etmeleri emrolundu. O’ndan başka ilâh yoktur. O, bunların ortak koştukları şeylerden münezzehtir.”(Tevbe Sûresi, 9:30-31)

    Bu âyetin tefsîri husúsunda şöyle bir hadîs mevcûddur:

    İmâm Ahmed ve Tirmizî ve İbn-i Cerîr-i Taberî, Adiyy bin Hâtem (ra)’den rivâyet ettiler ki: “Adiyy bin Hâtem, Resûlulláh (sav)’in yanına, boynunda gümüşten bir haç olduğu hâlde girdi. Resûlulláh (asm), o sırada, اتَّخَذُواْأَحْبَارَهُمْ وَرُهْبَانَهُمْ أَرْبَابًا مِّن دُونِ اللّهِ

    "Yahûdîler, Elláh’ı bırakıp háhámlarını, Hıristiyanlar da râhiblerini ve Meryem oğlu Ísâ’yı rabler edindiler" âyetini okuyordu. “Adiyy diyor ki: Resûl-i Ekrem (asm)’a, ‘Onlar ahbâr ve ruhbânlarına ibâdet etmiyorlar’ dedim. Resûlulláh (asm), ‘Evet, ibâdet ediyorlar. Çünkü, o ahbâr ve ruhbânlar, harâmı helâl ve helâli harâm ediyorlar. Onlar da bunlara ittibâ‘ ediyorlar. İşte, onların bunlara ibâdetleri budur’ dedi.”

    Bu âyet-i kerîme ve hadîs-i Nebevînin ifâdesiyle, ahbâr ve ruhbânlar, Tevrât ve İncîl’in ahkâmına muhálif hükümler ortaya koymakla ve halkın da bu noktada onlara ittibâ‘ etmesiyle Elláh’ın “ulûhiyyet, rubûbiyyet ve hâkimiyyet” gibi sıfatlarına şirk koşmuşlardır. Nitekim, âyet-i kerîmenin sonu, “Elláh, onların şirk koştukları şeylerden berîdir” ifâdesiyle, onların müşrik olduklarını ifâde ediyor.

    Her ne kadar Yahûdîler ve Hıristiyanlar, dünyevî ba‘zı muámelât cihetinde ehl-i kitâb sayılsalar da, inanç ve uhrevî muámelât cihetinde Kur’ân nazarında müşrik kabûl edilmişlerdir. Bu sebebdendir ki, Elláh (cc), bir çok âyette ehl-i kitâbı îmân ve tevhîde da‘vet ediyor.

    Yorum yapabilirsiniz :

    İsim
    Eposta ( Sitede görünmeyecek )
    Yorum
    Doğrulama Kodu
    Gönder

    Yorumlar :

    Henüz yorum yapılmamış.
    Muhammed Doğan'ın (Molla Muhammed el-Mûşî el-Kersî) beyanatları Nurmend.com sitesinden başka bir platformda yayınlanmamaktadır. © 2014-2025 | Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Nurmend - Şerhmend
    0.242 sn. deSen
    ↑ Yukarı