tel tel tel
Kur'an-ı Kerim'den
Kim Ellah’ın huzuruna bir iyilikle gelirse, o kimse için işlediği iyiliğe mukabil, on kat sevab ve mükafat vardır. Kim de bir kötülükle gelirse, o kimse işlediği o kötülüğe mukabil sadece misliyle cezalandırılır. Onlar asla zulme uğramazlar.
(En’am, 6/160)
Hadîs-i Şeriflerden
Bir mü’minin mü’mine karşı durumu parçaları birbirine sımsıkı kenetlenmiş binanın taş ve tuğlaları gibidir.
(Buhari, Salat 88, Müslim, Birr 65)
Dualardan
Cenab-ı Hak, sizi bu hizmet-i nuriyede daima muvaffak eylesin, âmîn. Ve sizden ebeden razı olsun, âmîn.
(Kastamonu Lahikası)
Vecîze
Ey devamı isteyen nefis! Daimî olan bir Zât'ın zikrine devam eyle ki, devam bulasın.
Mesnevî-i Nuriye

HİLAFET NEDİR?

HİLAFET NEDİR?

Müslümanların din ve dünyâya âit işlerini İslâm dininin emir ve yasaklarına uygun bir şekilde yapabilmelerini te’min ve kontrol eden siyâsi teşekküle ‘’devlet’’denir.O teşkilatın başındaki idâreci şahsa da ’’halife’’ ünvânı verilmiştir.İslâm fukahâsı,devlet ve hılâfetle ilgili bütün hükümleri Kitap ve Sünnetten tesbit etmişlerdir.

Bu müctehid ulemâ,’’Ümmet için aynı anda iki halife olamaz’’demet sûretiyle,İslâm âleminde iki ayrı idâreci ve dolayısıyla da iki ayrı devlet olamayacağında ittifak etmişlerdir.

Bu fikre muhâlefet eden din âlimi de çıkmamıştır.

Bu hükümlerden anlaşılıyor ki:İslâm âleminde şeriat-ı garrânın hâkim olduğu yerde’’tek devlet’’ vardır,ve onun başında da şer’i şartları taşıyan ve bütün ümmetin
kendisine itaat etmesi farz olan’’tek hâlife’’bulunur.

Târifi yapılan bu İslâm devletinin hâkimiyet sahasında coğrafi hudut olamayacağından,her Müslüman o devletin her yerine serbestçe gidebilir.Devlet içinde eyâlet vâlilerinin idâresine verilen’’eyâlet hudutları’’bulunmakla beraber,bunlar ümmetin işlerinin daha rahat görülebilmesi için konulmuş idâri ve şekli taksimattan ibârettir.

 

Muhammed Doğan'ın (Molla Muhammed el-Mûşî el-Kersî) beyanatları Nurmend.com sitesinden başka bir platformda yayınlanmamaktadır. © 2014-2023 | Her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Nurmend - Şerhmend
0.115 sn. deSen
↑ Yukarı